Marcel van de Schraaf

Letterhoogte:

Hallo, ik ben Marcel van de Schraaf en ben geboren en getogen in Mijdrecht. MarcelMijn leeftijd? Ik ben geboren in het jaar dat de Bar-Kays een hit hadden in Nederland met het nummer "Soulfinger". Sinds 1981 begon mijn 'serieuze' loopbaan als DJ na wat kennis opgedaan te hebben tijdens klassenfeesten (wie is er niet zo begonnen...). Na een tijd een percussie opleiding gevolgd te hebben besloot ik zo rond 1981 mijn drumsticks in de wilgen te hangen en me te richten op het DJ gebeuren. Op een discoavond in een toenmalig pand in Mijdrecht waar regelmatig disco feesten werden gehouden, werd ik door vrienden naar voren geschoven om het eens te proberen als DJ aangezien de eigenaar van de drive-inn show die kwaliteiten niet in zich had. Na die avond kwam het allemaal in een stroomversnelling terecht, bijna ieder weekend draaien in en om Amsterdam op de meest uiteenlopende feesten (soms wel 3 avonden per weekend), op een gegeven moment kregen we het zo druk dat we genoodzaakt waren een 2e drive-inn show uit Amstelveen in te schakelen om op de dubbel geboekte avonden voor ons de zaken waar te nemen.

Voor mij was dit een waanzinnig leuke en leerzame tijd waar helaas zo rond 1987 een abrupt einde aan kwam door gezondheidsproblemen van de toenmalige eigenaar maar net voor dat de drive-inn show ter ziele ging kwam ik in kontakt met een aantal mensen die net een radiopiraat hadden opgestart "Enterprise Radio 104.8", dus ik kon daar mijn DJ aktiviteiten voortzetten. Dat was wel even wennen want normaal was ik gewend om voor (groot) publiek te draaien en nu zat je met uitzicht op de polder en 'Klara 27' alleen maar tegen een microfoon te praten. De toenmalige studio was een oude caravan die naast een boerderij stond ergens tussen Mijdrecht en Uithoorn. De antenne was boven op een hooiberg geplaatst met als resultaat dat we tot in het centrum van Amsterdam in stereo te beluisteren waren. Ook dit was een superleuke tijd waar helaas na ongeveer anderhalf jaar een einde kwam toen de toenmalige Radio Controle Dienst met een peloton politieagenten een inval deed in onze studio en alle audio- en zendapparatuur in beslag namen. Na de inval hebben we nog een doorstart gemaakt maar dat was helaas van korte duur aangezien onze financiële middelen een beetje uitgeput raakten en de schrik er bij een aantal medewerkers toch goed in zat. Nadat aan het piraten avontuur een einde was gekomen kon ik via één van de medewerkers van Enterprise Radio binnen komen bij het toenmalige Radio Rondevenen de lokale omroep voor de gemeente De Ronde Venen, waar diegene toen zelf ook werkzaam was. Dat begon met een programma op zondagmiddag waarin de luisteraars nauw betrokken werden met het programma door o.a. een prijsvraag en de razend populaire 'phone-in's' aangezien er toen nog geen internet was en de telefoon het enige communicatiemiddel was met de luisteraars stond de telefoon dan ook roodgloeiend. Later werd mijn radioprogramma uitgebreid met 2 uur op de vrijdagavond waarin het eerste uur gevuld werd met danceclassics tijdens het programma "Backtracking" en het tweede uur met de allernieuwste (import) clubhits tijdens de "Club 55 Top 10". Club 55 was een trendy discotheek gevestigd aan de Herenweg 55 in Vinkeveen. Deze top 10 op de radio bleek zo'n groot succes dat besloten werd om de lijst aan te passen en de "Club 55 Top 20" uit te gaan zenden. Het was ook in die tijd dat ik gevraagd werd om ook als DJ te komen draaien in die club. Na een aantal jaren werd om verschillende redenen besloten de deuren te sluiten van Club 55 en hield dus ook de hitlijst op te bestaan.

MarcelRadio Rondevenen (dat inmiddels ook een ether frequentie toegewezen had gekregen) besloot in die tijd een 'format' in te voeren waar ik mij niet in kon vinden dus zo kwam rond eind 1996 een einde aan mijn DJ/radio carrière. Totdat ik in de zomer van 2006 een ex-radio collega van mij tegen kwam, die me wist te vertellen dat "Midpoint FM", het voormalige Radio Rondevenen op zoek was naar medewerkers. Het station was inmiddels omgedoopt naar een jaren 80 pop station waar nog geen danceclassics programma draaide dus ik besloot een telefoontje te plegen naar de programmaleider van Midpoint FM en mijn terugkeer was een feit. Sinds januari 2007 was op donderdagavond tussen 20:00 en 22:00 uur mijn 'radiokindje' Midpoint Danceclassics te beluisteren, een programma met de betere (underground) clubhits uit voornamelijk de jaren 80. Na ruim 3 maanden kwam Wilco Kruijt (een oude bekende van me) de gelederen versterken, door iedere week het "Take 3 mix" item in te vullen. Na verloop van tijd was Wilco ook steeds meer betrokken geraakt bij het programma en fungeerde hij als sidekick, 'de man van de chat' en mastermixer terwijl ik de samenstelling, techniek en presentatie voor mijn rekening nam.

 Waarom ben je bij Behind the Grooves begonnen?

In januari 2009 kwam er helaas door niet nader te noemen problemen binnen de omroep na ruim 100 uitzendingen een eind aan ons radio avontuur bij Midpoint. Aangezien wij al wekelijkse studiogasten waren tijdens Behind the Grooves werd al snel door Remco Touwtje en Frankie Rodriquez het plan opgevat om ons tot de gelederen van Behind the Grooves toe te voegen. Helaas na een aantal maanden hebben we vrij snel na elkaar afscheid moeten nemen van Frankie en Wilco die beiden te kennen hadden gegeven om uiteenlopende redenen te willen stoppen met het programma. Sinds 1 september 2012 zijn als gevolg van gemeentelijke herindelingen de beide omroepen (Midpoint Fm en Rosa Fm) gefuseerd en gezamelijk verder gegaan als één omroep. Mede door soortgelijke niet nader te noemen problemen binnen de omroep hebben wij van Behind the Grooves besloten vanaf 1 januari 2014 een nieuwe koers te gaan varen, niet meer op de kabel en ether frequenties zoals je gewend was maar via onze livestream op deze website en via www.rosadigitaal.nl

Wat is je favoriete muziek?

Gek genoeg, net als Pieter van Veen (voormalig Behind the Grooves), prefereerde ik tot ongeveer 1979 hard-rock en symfonische rock, met name groepen als Mötorhead, AC/DC, Kiss, Krokus, U.K. en vele anderen. Vanaf 1979 kwam voor mij de ommekeer mede door het toenmalige Radio Decibel en de Soulshow. Favoriete groepen zijn er te veel om op te noemen maar als ik er enkele mag noemen: Kleeer, Bootsy Collins, Con-Funk-Shun, Brass Construction, Skyy, George Duke en zeker niet te vergeten het merendeel van de Jimmy Jam & Terry Lewis producties.

Wat is de grootte van je platen- of CD-collectie?

O jee, da's een lastige. Om je een indruk te geven, na mijn verhuizing gingen (zoals bij zovelen) de platen naar zolder. Na verloop van tijd kwam mijn wederhelft met de melding dat de plinten los sprongen van het plafond op de slaapkamer er onder... De houten vloer op zolder bleek niet bestand tegen het gewicht van al het vinyl. Inmiddels is het grootste deel van mijn collectie digitaal dus dat scheelt ook weer sjouwen naar de studio.

Wat zijn je hobby's c.q. bezigheden, behalve Behind the Grooves?

In het weekend ben ik te vinden op de voetbalvelden in de regio om de verrichtingen van mijn oudste zoon te volgen en wekelijks ook als supporter bij beide zoons langs de Jaap Edenbaan tijdens het schaatsen. Verder besteed ik graag veel tijd aan mijn gezin, train wekelijks in de sportschool en ben uiteraard ook thuis erg veel met muziek bezig

Wat zijn je favoriete gerechten, en wat lust je totaal niet?

Ik ben een hele makkelijke eter, ben gek op de oosterse keuken, vis en vlees en denk dan (hoe kan het ook anders) aan shoarma. Waar ik niet van houd...lever, ik sla even over als je het niet erg vindt.

Heb je verder nog iets te melden?

This is the story so far... Wil je verder weten hoe het mij en het programma vergaat, luister gewoon lekker iedere vrijdagavond tussen 21:00 en 0:00 uur naar Behind the Grooves via onze website.


Marcel van de Schraaf.

Behind The Grooves
Behind The Grooves